Definisjoner:


Navn: Forklaring:

Astringens Astringens merkes som en sammensnerping i munnen, som når det bites i drueskall. Ofte assosieres det til surhet. Tanniner. Kan opptre ved for lang mesking og ved for stor utvasking av mesken, ved for høy temperatur og ved for hardt vann. Bakterieforekomst merkes ofte ved en frisk jordaktig, syrlig duft og kan minde om stall eller hestedekken. Typisk ved infisering.

Bittert Bittert smakes på tungeroten. Kommer typisk fra humlen

Diacetyl Diacetyl fornemmes som smør/margarin duft. Forårsakes av for tidlig avslutning av gjæringen eller av bakterier.

DMS/dimethylsulfidDMS/dimethylsulfid oppleves som en søt duft av hermetisk mais eller kokte grønnsaker. Kan skyldes malten eller for kort koging eller for svak koking.

EBCEuropean Brewing Convention – en skala for farge på malt og øl. Den anvendte skala er kun veiledende. Spesielt mørke farger kan være vanskelige å vurdere. En EBC-verdi skal måles med et fotospektrometer og angis normalt kun som et tall.
EBC 3-6 Lys halmgul
EBC 7-10 Halmgul
EBC 11-15 Gyldengul
EBC 15-25 Ravfarget
EBC 25-35 Kobberfarget
EBC 35-45 Mørk kobberfarget / lys brun
EBC 45-60 Rødbrun / brun
EBC 60-80 Mørk rødbrun / mørkebrun
EBC 80-100 Rødsort / brunsort
EBC 100+ Sort

Estere/FruktEstere/Frukt karakter/aroma kan minne om solbær, banan, bringgebær, pære, eple, jordbær og liknende. Forsterkes ved høyere gjæringstemperaturer og bestemte gjærstammer.

Fenolisk aroma Fenolisk aroma kan være en kombinasjon av en eller flere av de følgende duftnoter: medisin, plast, røyk, nelliker. Årsagen kan være villgjær eller bakterier. Rester av rengjøringsmiddel kan være medvirkende

FGFinal Gravity. Ølets vektfylde etter gjæring, lagring og eventuell frysing. Angis i gram/liter.

IBUInternasjonal Bitter Units – enhet til beskrivelse av ølets bitterhet. Forskjellige øltyper kan ha samme IBU men oppleves som forskellige.

Kjøletåke Kjøletåke skyldes uklarheter som utfelles i ølet ved nedkjøling. Når ølet varmes opp vil uklarhetene gå i oppløsning og ølet blir igjen klart (eng. chill haze).

Metallisk smakMetallisk smak kan skyldes vann eller stamme fra bryggeutstyret. Er typerigtigt i Tysk Pilsner.

OGOriginal Gravity. Vørterens vektfylde før gjæren tilsettes. Angis i gram per liter.

SaltSalt er en grunnsmak som oppfattes forrerst på siden av tungen. Kan skyldes overdreven bruk av vannbehandling med natriumklorid(bordsalt), kalsiumklorid eller magnesiumsulfat (engelsk salt) mm.

SurtSurt er en grunnsmak som oppleves bakerst på siden av tungen. Minner om vineddik eller sitron. Assosiasjoner til melkesyre og eddiksyre.

SødmeSødme er en grunnsmak som oppleves på spissen av tungen. Sukkerarter som ikke kan forgjæres bidrar til en økt restsødme. Kan også skyldes kunstige søtningsstoffer som aspartam eller tilsetning av laktose.

Vol%Vol.% angir volumprosenten av alkohol i ølet. Mengden av alkohol kan estimeres ved å dividere differansen OG-FG med 7.45 (Gay-Lussac’s konstant).

VørterVørter er navnet på den sukkerholdige væske man har ved endt mesking.

Kilde: norbrygg.no

   
Copyright (c) 2017 StyloBrew.